top of page

Flexibilní úvazky - Vodafone

V roce 2020 mělo zkrácený úvazek 5,7 procenta českých zaměstnanců, uvádí Eurostat, statistický úřad Evropské unie. Šlo o jeden z nejnižších podílů v EU.


Flexibilní úvazky v Česku stále nejsou standardem. Vodafone to chce změnit a jde příkladem.
Pouhých 6 % zaměstnanců v Česku pracuje na zkrácený úvazek.

V roce 2020 mělo zkrácený úvazek 5,7 procenta českých zaměstnanců, uvádí Eurostat, statistický úřad Evropské unie. Šlo o jeden z nejnižších podílů v EU, kde v průměru mělo částečný úvazek 18 procent zaměstnanců. Třeba v Německu šlo o 28 procent a v Nizozemí dokonce o více než polovinu.


Příklad z praxe


Vodafone od roku 2021 nabízí veškeré pracovní úvazky jako flexibilní.

Zaměstnanci si mohou zvolit výši svého úvazku. „Díky vyššímu podílu flexibilní práce dokážeme přilákat a udržet rozmanitější pracovní sílu bez ohledu na to, jestli třeba lidé žijí ve velkém městě, nebo v odlehlejších oblastech.", uvádí Carl Clarke, viceprezident pro lidské zdroje Vodafonu Česká republika.


Firma tak chce vyjít vstříc nejen rodičům, kteří se vedle práce musejí starat o malé děti, ale také zdravotně znevýhodněným, studentům nebo expertům, kteří se chtějí souběžně věnovat více projektům a netouží pracovat jen pro jednu firmu.


A jaký je zájem o zkrácený úvazek? Tvoří aktuálně přes 20% nástupů . Nejedná se pouze o maminky na rodičovské, pětinu všech nástupů na zkrácený úvazek tvoří muži.


A jaký je zájem o zkrácený úvazek?


Zkrácené úvazky tvoří aktuálně přes 20% nástupů. Nejedná se pouze o maminky na rodičovské, pětinu všech nástupů na zkrácený úvazek tvoří muži.




bottom of page