top of page

Byznys společně za změnu legislativy - manželství pro všechny

Firmy a jejich CEOs mají významný hlas, který můžou využít i pro rozvoj a urychlení agendy udržitelnosti a ESG. V jednotě je síla, pro hlas byznysu to platí dvojnásob. A nemusí být slyšet jen v rámci asociací a dalších platforem, ale i jako iniciativa ke konkrétním problémům a nabídnout jejich řešení.

Zdroj: jsmefer.cz


V září 2023 byl hlas byznysu a CEOs slyšet i v Česku. Ke konkrétnímu problému, kterým je nemožnost stejnopohlavních párů uzavírat manželství. Konkrétní problém s dopadem na společnost i ekonomiku firem. Skoro 70 firem žádá po vládě reálně proveditelnou změnu - manželství pro všechny. 🏳️‍🌈 Přijetí manželství pro všechny páry má totiž podle ekonomické analýzy výzkumné organizace Open For Business potenciál ušetřit až 38 miliard korun ročně. Výzvu inicioval generální ředitel Vodafonu Petr Dvořák a připojili se k ní i největší zaměstnavatel v Česku ŠKODA AUTO, ale i řada dalších velkých i menších firem jako například Plzeňský Prazdroj, IKEA, Staropramen, Moneta Money Bank, MasterCard, Microsoft, Česká podnikatelská pojišťovna, Danone a další.

Zaměstnanci a zaměstnankyně žijící ve stejnopohlavním svazku nebo vychovávající dítě totiž nemají nárok na stejné benefity, jaké stát nabízí všem ostatním, jde například o dny volna pro registraci nebo rodičovskou a otcovskou dovolenou. Firmy, které se rozhodnou měřit všem stejným metrem, pak tyto zdánlivé samozřejmosti kompenzují z vlastních prostředků a třeba volno pro rodiče platí ze svého.


Jde o příklad toho, že byznys a CEOs jsou důležitými hráči. Nejen pro debatu o důležitých vizích, strategiích. Ale pro přímý tlak k akci.


Více o výzvě: https://www.jsmefer.cz/66_firem_vyzvalo_premira_fialu_k_prijeti_rovnych_snatku

bottom of page