top of page

Vracení knih zpět do oběhu - Martinus: knihovrátek

Cirkulární ekonomika se stává velmi oblíbenou. Můžeme do ní zahrnout sdílení, pronájem, opětovné použití, opravu, renovaci či recyklaci materiálů. Z toho vyplývá, že cílem je využívat produkty opakovaně a prodloužit jejich životnost. Takový přístup vede nejen k ochraně přírody a efektivnějšímu využití zdrojů, ale i ke snížení odpadu. Cest pro zavedení cirkulární ekonomiky do vlastního podnikání je několik. My se dnes podíváme na jednoduchou cestu výkupu již přečtených knih a jejich opětovný prodej. 


Čtení knih se v České republice těší velké oblibě. Knihy nám otevírají brány do říše fantazie, rozvíjí slovní zásobu i znalosti, a zvyšují emoční inteligenci. 


Podle poslední zprávy Svazu českých knihkupců a nakladatelů se v České republice ročně prodá 25 milionů výtisků knih.  Společnost Econea uvádí, že z jednoho průměrně vzrostlého stromu se vyrobí něco málo pod 100 knih. To znamená, že na výrobu knih určenou českým čtenářům padne zhruba 250 tisíc stromů





Knihkupectví Martinus je odpovědné podnikání dlouhodobě blízké. Jedním z jejich udržitelných kroků je projekt Knihovrátek, přes který mohou zákaznici vrátit již přečtené knihy zpět do oběhu. Na oplátku dostanou poukázku na nákup zboží v Martinusu. Přečtené knihy prodává knihkupectví levněji než ty nové. Do oběhu se díky Knihovrátku vrací knihy, které jinak často po prvním přečtení leží v knihovně. 


Pomocí Knihovrátku se už v prvním roce podařilo vrátit 300 tisíc knih, mezi nimi často i jinak beznadějné vyprodané bestsellery. Není proto divu, že se projekt stal brzy velmi oblíbeným – šetří životní prostředí i náklady. Pokud budeme vycházet z výše uvedené statistiky, znamená to 3000 ušetřených stromů a dalších hodnotných zdrojů.


Uživatelské prostředí Knihovrátku je příjemné a jednoduché. Zákazník ihned uvidí odhadovanou výkupní cenu. Po zadání knih do systému, stačí knihy odeslat pomocí Zásilkovny nebo přinést na prodejnu. Na oplátku zákazník ihned obdrží poukázku na nákup dalších knih, nemusí čekat na jejich další prodej. 


Více o Knihovrátku najdete zde: https://www.martinus.cz/knihovratek 


Další zdroje: 


bottom of page