top of page

Už žádné plýtvání s jídlem! Albert

Plýtvání potravinami

Globálně se ročně vyhodí přibližně 1,3 miliardy tun potravin, což představuje asi jednu třetinu veškeré potravinové produkce určené pro lidskou spotřebu. Tato plýtvání znamenají nejen ekonomickou zátěž, ale také zbytečnou spotřebu vody a energie, která byla vynaložena na výrobu těchto potravin, a to vede k zvýšeným emisím skleníkových plynů.


Schématický popis zero waste praxe v obchodním domě Alber Praha Nové Butovice.
Schématický popis zero waste praxe v obchodním domě Alber Praha Nové Butovice.

Food waste obchod Albert

Hypermarket Albert nacházející se v pražských Nových Butovicích je jedinou food waste prodejnou v České republice. 


Obchody denně vyhazují několik kilogramů prošlých potravin, jako je maso a jogurty, vizuálně nevhodného ovoce a zeleniny, a nevyužitého pečiva. Například v supermarketech Albert dosahuje podíl neprodaných potravin přibližně 1,5 % z celkového objemu. V reakci na tuto problematiku byl v Nových Butovicích zaveden pilotní program, který si klade za cíl tyto ztráty efektivněji využívat.


Minimum přebytků

Základem je minimum přebytků. Vše začíná objednávkovým systémem, který funguje na základě poptávky zákazníků. Tu má na starosti umělá inteligence. Další technologií je suchá pára, která je využívána v úseků ovoce a zeleniny a díky které se vytváří vhodné klima pro jejich čerstvost. 


Zelenina a ovoce ve špatné kondici se využívá k vytvoření cenově výhodných tříkilových bedýnek. A pokud jde o banány, přímo v prodejně přezrálé banány využívají k pečení jejich banánového chlebíčku. Takové ovoce a zelenina je nějak nezávadná, avšak pro zákazníka nevzhledná a nelichotivá ke koupi. Ostatní potraviny, které mají blížící se datum expirace je zlevněno 30 % slevou a 50 % slevou je zlevněno nebalené pečivo na konci každého dne. 


Kantýna Jinak

Unikátním a inovativním krokem je zero waste kantýna aneb Kantýna jinak. K vaření v ní se využívají výhradně potravinové přebytky Albert prodejny! Kantýna se nachází v zázemí firmy v Nových Butovicích. Nabízí kvalitní a levné jídlo pro zaměstnance prodejny a kanceláří a současně pomáhá prodat potraviny před koncem spotřeby. 

Denně se připravuje cca 150 porcí jídla a menu se připravuje v daný den (obsahuje nejméně jedno vege jídlo). Přebytky jsou ovšem i z ostatních zapojených prodejen. Část neprodaných potravin, kterou kuchař nevyužije v zero waste kantýně směřují 6x týdně do potravinových bank. Pečivo nevhodné ke konzumaci míří na farmy. 


I když se jedná o známý koncept ve světě, v České republice jde o prvním zero waste maloobchod, jež vytváří minimální přebytky. Jde o zajímavý, inovativní a inspirující krok směrem ke snížení plýtvání s potravinami!


bottom of page