top of page

Plast není vždy past - jednorázové PET kelímky na Colours of Ostrava 2023

Ekologie a festivaly, v posledních letech čím dál častěji propojené pojmy. Jak udělat eventy menšího, ale i velkého formátu udržitelnější, toť otázka. A někdy odpověď překvapí! Asi nejviditelnější položkou, o kterou se na festivalech doslova zakopává, jsou plastové kelímky na pití. Jaká varianta je udržitelnější? Jednorázový plast, nebo omyvatelný a znovupoužitelný? Jak to bývá, nic není černobílé. A tak je ideální dát na řeč čísel a relevantní analýzu dopadu.



V případě Colours of Ostrava 2023, které navštívilo kolem 40 000 návštěvníků, dostal zelenou jednorázový PET (nebo rPET) kelímek. Zní to jako krok zpět? Nikoliv. Pořadatelé oslovili experty, kteří se zabývají výpočtem dopadu produktu na životní prostředí v průběhu celého životního cyklu (tzv. LCA Life Cycle Assesment analýza). A ti zvážili veškeré dopady nejen při výrobě, dopravě, mytí či recyklaci, ale i třeba materiálovou náročnost a toxicitu.

Výsledek? Udržitelnější variantou s menším dopadem na životní prostředí na základě různých faktorů na tomto konkrétnímu festivalu je použití jednorázových PET kelímků. To některé z návštěvníků festivalu, ale i veřejnosti překvapilo, řeč čísel ale mluví jasně. Z provedené studie společnosti LCA Studio vychází, že v našich podmínkách by měl vratný kelímek nižší uhlíkovou stopu až ve chvíli, kdy jej návštěvník použil více než 10x. U environmentální stopy – která kromě CO2 zohledňuje také např. surovinovou náročnost, energie či toxicitu – pak dokonce až více než 20x.

PET je poměrně snadno recyklovatelný materiál, na výrobu některých kelímků se použil již PET recyklovaný (tzv. rPET). Recyklační kapacity jsou v případě místa konání Colours of Ostrava blízko (odpadá doprava k myčce kelímků a zpět).

Než vyberete z dostupných udržitelných řešení je dobré si jednotlivé varianty analyzovat, abyste se mohli rozhodnout kvalifikovaně a opravdu udržitelně.



bottom of page