top of page

Komunitní zelená střecha - DADA distrikt Brno

|Zelené střechy jsou jedním z adaptačních opatření, které pozitivně ovlivňují mikroklima a teplotu ve městech. Regulují teplotu tím, že absorbují sluneční záření a snižují tepelné rozdíly. Tyto střechy také přispívají k úspoře energie, poskytují izolaci pro budovy v různých ročních obdobích a zlepšují kvalitu vzduchu díky absorpci škodlivin. Zelené střechy také omezuji riziko povodní tím, že zachycují dešťovou vodu, a přidávají estetickou hodnotu městské krajině. Tím podporují biodiverzitu, snižují hluk a prodlužují životnost střech.

Zdroj: Nadace partnerství


Jak zelenou střechu doslova "vytunit", aby sloužila jako oáza zeleně a místo pro setkávání uživatelů budov? Vytvořením komunitní zelené střechy. Na parametry velikosti zelených ploch v rámci budov a jejich okolí, ale i místa s možností pro setkávání uživatelů budov se dívají také certifikace budov, např. BREEAM aj.

Inspirací může být zelená střecha na zrekonstruované průmyslové budově DADA distrikt. Kromě zelené okrasné plochy se zde vsadilo i na pěstební část.

Zdařilá rekostrukce, za kterou stojí trojice mladých investorů získala Cenu Ministerstva průmyslu a obchodu za konverzi původních industriálních skladů udržitelným způsobem a zvláštní uznání poroty Adapterra Awards 2022.


Více o projektu DADA distrikt: https://www.dadadistrikt.cz/







bottom of page