top of page

Zpětný odběr produktů - Freshlabels Loop

Closed loop, neboli uzavřený oběh, je zásadním prvkem v cirkulární ekonomice. V té se snažíme minimalizovat odpad a zdroje obnovitelné a využívat je opakovaně v maximální délce. Closed loop umožňují využití materiálů a surovin opakovaně, čímž se snižuje potřeba nových zdrojů a zároveň se snižuje množství odpadu. To je v souladu s principem "odpad zdrojem", který je klíčovým prvkem cirkulární ekonomiky.


Freshlabels je obchod s oblečením a doplňky. Orientují se na značky, které splňují udržitelná kritéria. Pokud zákazník již zakoupený produkt nechce a je stále v dobrém stavu, je možné využít služby Loop - obchod nabídne vybrané použité produkty k prodeji a těm, u kterých to nebude možné, zajistí jinou formu upcyklace, recyklace nebo je daruje potřebným. Tím uzavře kruh a prodloužíme životní cyklus produktů. Zákazník dostane kredity, které může opět využít u obchodníka.


Právě móda patří mezi největší znečišťovatele a zároveň spotřebovává obrovské množství vody, energií a dalších surovin. Na druhou stranu je recyklace textilií stále komplikovaná, nedochází k ní a obrovské množství se odváží mimo EU (na skládky v Africe např.). Vyrábět recyklovatelné a udržitelné textilie a materiály, udržet co nejdéle módní produkty v oběhu a zajistit poté jejich recyklaci je výzvou pro celý módní průmysl.




bottom of page